Modyfikacja zestawienia

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.reset2.pl Strona Główna -> Sugestie i problemy (R2faktury)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wlod40



Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 53

PostWysłany: Pią, 15 Grudzień 2017 10:20    Temat postu: Modyfikacja zestawienia Odpowiedz z cytatem
Witam
Czy mógłbym prosić o pomoc w modyfikacji zestawienia:
Sprzedaż - pozycje dokumentów ?

1) Kontrahentów mam podzielonych na grupy (gminy) i dodatkowo jeszcze podgrupy (miejscowości), aby nie grzebać w bazie (wolałbym pozostać przy wersji maxi) mogę do tego wykorzystać pole "opiekun" (chyba, że jakiś lepszy pomysł).
Chciałbym móc tworzyć powyższe zestawienie z wyborem grupy kontrahentów (to ok łatwe do zrobienia) ale jeszcze z wyborem miejscowości (czyli defakto opiekuna), tutaj ugrzązłem i nie umiem sobie z tym poradzić.

2) Czy jest możliwość przy wydruku zestawień modyfikacja nagłówka kolumn? Np. kolumna z pełną nazwą i adresem ma tytuł nagłówka "NabywcaDane" a lepiej by wyglądało np "kontrahent" czy "odbiorca" (zestawienia wędrują do urzędu państwowego").
pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sławek
 
 


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 516
Skąd: RESET2 Sp. z o.o.

PostWysłany: Wto, 19 Grudzień 2017 13:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
1. Przeglądam zestawienie wbudowane "Kontrahenci" (dostępne w Ustawienia - definicje zestawień). W opcjach filtrowania mamy możliwość skorzystać z pól "Grupa" oraz "Opiekun", dostępnych jako biblioteki z poziomu okna kontrahenci.

2. Opcja nadawania aliasów na nazwy kolumn w oknach oraz na zestawieniach dostępna jest w serii PRO.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wlod40



Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 53

PostWysłany: Sro, 20 Grudzień 2017 11:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Dziękuję Panie Sławku za odpowiedź
ale może napiszę przejrzyściej o co mi chodzi.

Firma sprzedaje usługi wywozu nieczystości płynnych. Nasz kochane urzędy (sprawy ochrony środowiska) wymagają comiesięcznych zestawień kto i ile i jakich zbył nieczystości. Te dane mam na fakturach, więc ich wydobycie tych danych nie sprawia problemu,
ale muszę robić takie zestawienia dla każdego urzędu gminy oddzielnie, oraz jeden urząd życzy sobie dodatkowego podziału na miejscowości.

Czyli muszę mieć zestawienie: Gmina(tu wymyśliłem sobie przypisanie kontrahentów do grupy) - miejscowość (tu myślałem o opiekunach jako nazwy miejscowości) - i dalej Kowalski - x m3 odpadów bytowych, Malinowski y przemysłowych itp.

Wydawało mi się, że najlepsze zestawienie będzie: sprzedaż - pozycje dokumentów, zmodyfikowane tak abym mógł jeszcze zawęzić, wybór dla danej gminy i danej miejscowości.

Probuję dodać dwa filtry:
- wybór opiekuna mi działa
- nie umiem stworzyć wyboru grupy nabywców (w tym zestawieniu nie pola np. nabywcagrupa albo czegoś podobnego (czyli nie wiem jakie pole wybrać).

Może zabrałem się trochę od d.. strony, może można prościej.
pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sławek
 
 


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 516
Skąd: RESET2 Sp. z o.o.

PostWysłany: Sro, 20 Grudzień 2017 13:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Można i od tej strony.

W Definicji dokumentów - zestawienie "Sprzedaż - pozycje dokumentów" - zakładka filtr - dodając nowy filtr w kolumnie "wartość" warunek dodajemy spod prawego przycisku myszy - na liście wyboru również tu znajdziemy KontrGrupa - grupa kontrahenta...

co powinno dać zakładany efekt na zestawieniu.

Na zakładce "Kolumny" dostępne (po włączeniu kolumn i pól systemowych) dostępne jest pole x_igrupa - stanowiące identyfikator grupy kontrahentów. Pola o nazwie "grupa" niestety nie ma, natomiast opcje filtra dają możliwość uzyskania zestawień dla konkretnej kombinacji opiekun - grupa kontrahenta.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wlod40



Dołączył: 11 Sty 2007
Posty: 53

PostWysłany: Sro, 20 Grudzień 2017 18:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Sorki, że marudzę ale u mnie to nie działa.

W zakładce Kolumny dodałem do aktywnych X_IGrupa.

W filtrze wybrałem
Pole: X_IGrupa
Warunek: =
Wartość spod prawego myszy: {C(Kontrgrupa)/Gmina}

Przy generowaniu zestawienia widzę swoje grupy (mogę wybrać) (bez tego filtra działa) ale przy wybranej jakiejś grupy wyrzuca mi komunikat:
Wystąpił nieznany błąd. Inwalid kolumn name "Gmina xxxx"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sławek
 
 


Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 516
Skąd: RESET2 Sp. z o.o.

PostWysłany: Pią, 22 Grudzień 2017 15:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
coś faktycznie jest na rzeczy
przyjrzymy się tematowi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.reset2.pl Strona Główna -> Sugestie i problemy (R2faktury) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB 2.0.10 © 2001, 2002 phpBB Group