Kalkulator płacowy oraz błąd przy wydruku listy płac

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2płatnik, R2płatnikPRO, R2płatnikSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.

Moderatorzy: sławek, Mariusz, Moderator

lgorek
Posty: 97
Rejestracja: śr, 28 lutego 2018 15:54

Kalkulator płacowy oraz błąd przy wydruku listy płac

Post autor: lgorek » śr, 02 września 2020 14:39

1. Gdy korzystamy z kalkulatora płacowego do obliczenia kwoty dobrze by było dodać opcje wstaw do listy czy nawet opcje kopiuj wartość. Bo obecnie wyliczy nam kalkulator, jednak musimy przepisać ręcznie lub zapamiętać ową wartość, następnie zamknąć kalkulator i wpisać w docelowe okno. A można było by odblokować opcję PPM i dać kopiuj aby ułatwić nam pracę.

2. Gdy mamy listy płac różnej definicji (wynagrodzenia podstawowe i umowy zlecanie, itp ) podświetlimy je, a następnie wybierzemy DRUKUJ podświetlone listy płac. To coś tutaj jest nie tak ponieważ system myśli że oba są tego samego typu i jest straszne zamieszanie. Na zwykłej liście płac wrzucona jest kolumna Kwota umowy zlecenia. Proszę sprawdzić czy wszystko tu działa jak należy. Obecnie muszę drukować każdą listę z osobna, z uwagi że w/w opcja nie działa poprawnie, a pojedyncze wydruki działają ok. Problemu nie ma gdy zaznaczymy listy płac tej samej definicji.

3. Już wiele razy poruszana przez mnie tutaj funkcja, aby w miejscu zaznaczonym strzałką była możliwość filtrowania po fragmencie. Obecnie jest tak że jak wpiszę Hu to automatycznie przełączy mnie na to konto, jednak jest wiele firm gdzie nazwa zaczyna się od Firma lub tej samej litery. A tutaj spokojnie wystarczyło by dodać, a nawet odblokować bo ta funkcja jest w programie. Na przykładzie obrazka możemy wpisać yen i program pokaże nam wszystkie konta co zawiera w nazwie yen a my enterem akceptujemy wybór. Dokładnie tak jak to jest w R2księga. Tego mi w R2płatnik brakuje.
11.jpg
11.jpg (27.29 KiB) Przejrzano 800 razy
Awatar użytkownika
NA
 
Posty: 404
Rejestracja: wt, 17 sierpnia 2010 9:57
Lokalizacja: RESET2 Oprogramowanie sp. z o.o. sp.k.
Kontakt:

Re: Kalkulator płacowy oraz błąd przy wydruku listy płac

Post autor: NA » pt, 11 września 2020 11:13

lgorek pisze:
śr, 02 września 2020 14:39
1. Gdy korzystamy z kalkulatora płacowego do obliczenia kwoty dobrze by było dodać opcje wstaw do listy czy nawet opcje kopiuj wartość. Bo obecnie wyliczy nam kalkulator, jednak musimy przepisać ręcznie lub zapamiętać ową wartość, następnie zamknąć kalkulator i wpisać w docelowe okno. A można było by odblokować opcję PPM i dać kopiuj aby ułatwić nam pracę.

--Odpowiedź: Dziękujemy uprzejmie za zgłoszone sugestie. Nie wprowadzono możliwości kopiowania z tych pól kalkulatora płacowego, ponieważ przyjęto, że zapamiętanie takiej krótkiej wartości nie powinno ogólnie stanowić problemu. Zwłaszcza dla osób na co dzień operujących na wielu wartościach liczbowych. W tym przypadku proszę uprzejmie skorzystać z przycisku "drukuj" i wtedy skopiować daną wartość poprzez wejście w edycję.

2. Gdy mamy listy płac różnej definicji (wynagrodzenia podstawowe i umowy zlecanie, itp ) podświetlimy je, a następnie wybierzemy DRUKUJ podświetlone listy płac. To coś tutaj jest nie tak ponieważ system myśli że oba są tego samego typu i jest straszne zamieszanie. Na zwykłej liście płac wrzucona jest kolumna Kwota umowy zlecenia. Proszę sprawdzić czy wszystko tu działa jak należy. Obecnie muszę drukować każdą listę z osobna, z uwagi że w/w opcja nie działa poprawnie, a pojedyncze wydruki działają ok. Problemu nie ma gdy zaznaczymy listy płac tej samej definicji.

--Odpowiedź: Sprawdzono to na aktualnej wersji 10.00.61 z 7.8.2020 i listy płac drukują się tym sposobem prawidłowo. Na wydruku wynagrodzeń podstawowych nie występuje pole kwoty umowy zlecenie, ponieważ nie ma go też w definicji listy wynagrodzeń podstawowych. Warto spróbować to wyjaśnić poprzez telefoniczny kontakt z serwisem.

3. Już wiele razy poruszana przez mnie tutaj funkcja, aby w miejscu zaznaczonym strzałką była możliwość filtrowania po fragmencie. Obecnie jest tak że jak wpiszę Hu to automatycznie przełączy mnie na to konto, jednak jest wiele firm gdzie nazwa zaczyna się od Firma lub tej samej litery. A tutaj spokojnie wystarczyło by dodać, a nawet odblokować bo ta funkcja jest w programie. Na przykładzie obrazka możemy wpisać yen i program pokaże nam wszystkie konta co zawiera w nazwie yen a my enterem akceptujemy wybór. Dokładnie tak jak to jest w R2księga. Tego mi w R2płatnik brakuje.

--Odpowiedź: Ze względów technicznych nie da się w tym oknie w ten sposób wyszukiwać. Z pomocą przychodzi tu wyszukiwanie dostępne w oknie ewidencji firm, którą wybiera się z menu "zbiory/wybór firmy". Na stałe można tam włączyć ikonę lupy (wyszukiwanie) z zaznaczonym "filtruj" oraz "fragment" i wyszukuje się w ten sposób wpisując znaki na górze, w polu wyszukiwania.

11.jpg
lgorek
Posty: 97
Rejestracja: śr, 28 lutego 2018 15:54

Re: Kalkulator płacowy oraz błąd przy wydruku listy płac

Post autor: lgorek » sob, 12 września 2020 9:43

NA pisze:
pt, 11 września 2020 11:13
--Odpowiedź: Sprawdzono to na aktualnej wersji 10.00.61 z 7.8.2020 i listy płac drukują się tym sposobem prawidłowo. Na wydruku wynagrodzeń podstawowych nie występuje pole kwoty umowy zlecenie, ponieważ nie ma go też w definicji listy wynagrodzeń podstawowych. Warto spróbować to wyjaśnić poprzez telefoniczny kontakt z serwisem.


Też korzystam z najnowszej wersji i u mnie tak to wygląda, poniżej dwa pliki pokazujące różnice. Gdy drukuje każdą listę z osobna oraz przy użyciu opcji drukuj podświetlone. I jak widać coś jest nie tak.
razem.jpg
razem.jpg (204.69 KiB) Przejrzano 640 razy
osobno.jpg
osobno.jpg (173.23 KiB) Przejrzano 640 razy
NA pisze:
pt, 11 września 2020 11:13
--Odpowiedź: Ze względów technicznych nie da się w tym oknie w ten sposób wyszukiwać. Z pomocą przychodzi tu wyszukiwanie dostępne w oknie ewidencji firm, którą wybiera się z menu "zbiory/wybór firmy". Na stałe można tam włączyć ikonę lupy (wyszukiwanie) z zaznaczonym "filtruj" oraz "fragment" i wyszukuje się w ten sposób wpisując znaki na górze, w polu wyszukiwania.
Ze względów technicznych to nie da się połączyć R2płatnik z Programem Płatnika ale o sytuacji o której rozmawiamy jest to możliwe bo taka funkcjonalność w programie już istnieje. Wystarczy aby programiści włączyli opcje filtrowania. Co do sugestii że można wyszukiwać firmy z wybór firm, tak jest to możliwe ale mi się nie udało na stałe ustawić fragment, za każdym razem jak wychodzę z okna automatycznie się ptaszek odznacza, może jakby się dało aby na stałe tam było to w oknie o którym pisze też by zadziałało. Proszę najpierw sprawdzić czy się da na stałe zaznaczyć ptaszek fragment.

Korzystam z najnowszej wersji.
ODPOWIEDZ