Ułatwienia przy wprowadzeniu dokumentów.

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2fk, R2księga, R2środki, R2środkiPRO i R2środkiSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.

Moderatorzy: sławek, Mariusz, Moderator

MilVat
Posty: 10
Rejestracja: wt, 21 kwietnia 2015 14:30
Lokalizacja: Magdalenka
Kontakt:

Ułatwienia przy wprowadzeniu dokumentów.

Post autor: MilVat » czw, 17 stycznia 2019 13:56

Witam,

Mam pytanie czy w celu szybszego wprowadzania dokumentów da radę ukryć ,któreś z trzech pól dat czy pole "Kwota Ogółem " ?

Dodatkowo sugestia, podczas wprowadzania kontrahenta w polu księgowania faktur w formie NIPu , czesto okazuje się ,że tego NIPu nie mamy w bazie więc klikając INSert wyskakuje okienko do wprowadzeniu NIPu w GUS.
Fajnei jak by NIP już wprowadzony wcześniej był domyślnie już kopiowany w oknie GUS.

Dziękuje.
Awatar użytkownika
sławek
 
Posty: 682
Rejestracja: pn, 03 marca 2008 11:11
Lokalizacja: RESET2 Oprogramowanie sp. z o.o. sp.k.
Kontakt:

Post autor: sławek » pt, 18 stycznia 2019 15:17

1. Księgowanie przechodzi przez wszystkie istotne pola; nawet przez takie, który używane są jedynie raz na 5 księgowań. Nie ma możliwości ukrycia pól używanych rzadziej.

2. Pole wyszukiwania jest wspólne dla wszystkich parametrów identyfikujących kontrahenta, od NIPu po numer lokalu. Tym samym automatyczne przenoszenie ostatnio wpisanej frazy do okna wyszukiwania w GUS większości użytkowników mogłoby bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Biznesplus
Posty: 29
Rejestracja: czw, 28 stycznia 2016 14:29
Lokalizacja: Zielonki k.Krakowa

Post autor: Biznesplus » wt, 05 lutego 2019 14:36

szkoda, bo w 99% u nas szukamy firmy głównie po NIPie bo tak jest najpewniej i to by ułatwiło sprawę...

To moze jakiś skrypt wykrywający numer nip (10 cyfr) i wpisujący go do GUS?

Ja bym, jeszcze dołożył propozycję aby księgujac firmę która nie ma statusu aktywnego "podatnik vat" automatyczie zaznaczac pole "ksiegowanie bez vat", bo obecnie przelatując enterem z pola opis od razu wskakuje na numer konta i trzeba myszką zaznaczać...
Awatar użytkownika
sławek
 
Posty: 682
Rejestracja: pn, 03 marca 2008 11:11
Lokalizacja: RESET2 Oprogramowanie sp. z o.o. sp.k.
Kontakt:

Post autor: sławek » śr, 06 lutego 2019 10:07

W drugim przypadku sugerujemy przypisanie do kontrahenta stawki vat% - np aby uzyskać opisany przez Pana efekt.
Dzięki temu przy księgowanym dokumencie automatycznie zaznacza się opcja "Bez VAT (tylko księgowanie)".
ODPOWIEDZ