R2Płatnik 10 - błędy

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2płatnik, R2płatnikPRO, R2płatnikSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.

Moderatorzy: sławek, Mariusz, Moderator

Harvest
Posty: 25
Rejestracja: czw, 14 czerwca 2012 15:02

R2Płatnik 10 - błędy

Post autor: Harvest » pn, 28 października 2019 10:18

1. W nowej wersji płatnika coś nie funkcjonuje z dostępem do bibliotek.
W starej wersji wyglądało to tak:
us.jpg
us.jpg (66.41 KiB) Przejrzano 1433 razy
Na samym dole był czerwony odnośnik do biblioteki, który pozwalał na szybkie przejście do wszystkich istotnych pozycji, wraz z możliwością ich szybkiej edycji. Takiego odnośnika brakuje w nowej wersji. Nie ma go przy wyborze stanowisk w umowach o pracę, w skierowaniach na badania lekarskie, Urzędach Skarbowych, itp.

2. Nie działają niektóre paski szybkiego przewiajania
pasek.jpg
pasek.jpg (33.9 KiB) Przejrzano 1433 razy
Przy wyborze listy do korygowania, po prawej stronie nie ma możliwości szybkiego przesuwania list. Można je przesuwać tylko naciskając bez przerwy strzałkę góra - dół lub wpisując numer listy "z palca"

3. Przy drukowaniu skierowania na badania lekarskie (nowy wzór - tylko występujące) w drukowanym szablonie rozjeżdżają się pozycje:
bada.jpg
bada.jpg (53.12 KiB) Przejrzano 1433 razy
sielik
Posty: 8
Rejestracja: śr, 08 sierpnia 2012 9:46

Re: R2Płatnik 10 - błędy

Post autor: sielik » wt, 29 października 2019 16:45

U mnie niestety jest tak samo, np: w delegacji nie ma możliwości aktualizowania kursu danego kraju z pozycji delegacji, gdzie przycisk biblioteka? Trzeba wchodzić w menu Okna i Biblioteka - co za bzdura i uwstecznienie.
Po drugie dlaczego podczas przeliczania poszczególnych pozycji listy płac okno co chwile przełącza się na 1 sek z okna Listy na Pozycja ? Wygląda to beznadziejnie i wydłuża czas operacji.
I te ikony, nie możemy ich przetrawić... Proszę o stary skin.
Żałuję zmiany wersji z 3.x na 10.x BETA
Biznesplus
Posty: 21
Rejestracja: czw, 28 stycznia 2016 14:29
Lokalizacja: Zielonki k.Krakowa

Re: R2Płatnik 10 - błędy

Post autor: Biznesplus » śr, 30 października 2019 7:28

Dzień dobry.

To ja zapytam czy u Państwa w okienku listy płac program również gubi ustawienie kolumn?
Ciągle przywraca mi do ustawienia gdzie jest tylko imię, nazwisko, dział ( brak jakichkolwiek kolumn z kwotami).
U koleżanki jest tak samo.

Również żałuję przejścia na 10-tkę.
Od miesiąca pracuję na 10-tce a nie widzę na razie żadnych udogodnień a tylko ciągły problem z ustawieniem kolumn.
Awatar użytkownika
maciejg
 
Posty: 51
Rejestracja: pn, 22 października 2018 11:55
Lokalizacja: RESET2 Oprogramowanie sp. z o.o. sp.k.
Kontakt:

Re: R2Płatnik 10 - błędy

Post autor: maciejg » śr, 30 października 2019 9:43

Witam,
jeśli występują jakieś nieprawidłowości prosimy o kontakt z serwisem lub założenie sprawy serwisowej. Ponadto każda sugestia jest rozpatrywana przez nasz dział rozwoju oprogramowania aby udoskonalać nasz program.
Harvest
Posty: 25
Rejestracja: czw, 14 czerwca 2012 15:02

Re: R2Płatnik 10 - błędy

Post autor: Harvest » śr, 30 października 2019 10:45

Czy ja dobrze czytam??

Otrzymujecie sygnały od użytkowników o problemach z nową wersją programu i zbywacie to wszystko prośbą o założenie sprawy serwisowej?
To są jakieś kpiny.
Mamy u Państwa założoną sprawę serwisową, która ciągnie się trzeci tydzień bez żadnej odpowiedzi z waszej strony. Gdyby chodziło o kosmetykę to pal licho ale mówimy o błędach systemowych i błędnym naliczaniu wynagrodzeń!
"Wcisnęliście" użytkownikom za ciężkie pieniądze produkt, który tak naprawdę od początku jest nieodpracowanym bublem. Jest toporny, mało przejrzysty i znacznie gorszy w działaniu od wersji poprzedniej. W dodatku na uwagi od użytkowników zbywacie nas prośbą o założenie sprawy serwisowej. To po co w takim razie jest to forum??
W każdej normalnej sytuacji oczekiwałbym odpowiedzi w stylu "dziękujemy za zwrócenie uwagi na występujące błędy, dołożymy wszelkich starań aby je wyeliminować". A wy, z tego co widać, nie kiwniecie nawet palcem sami od siebie.
W tej chwili wygląda to tak, że wypuściliście na rynek potworka, bez odpowiednich testów i merytorycznego sprawdzenia wszystkich ewentualnych problemów i sami nie wiecie co z tym fantem zrobić.
Awatar użytkownika
maciejg
 
Posty: 51
Rejestracja: pn, 22 października 2018 11:55
Lokalizacja: RESET2 Oprogramowanie sp. z o.o. sp.k.
Kontakt:

Re: R2Płatnik 10 - błędy

Post autor: maciejg » śr, 30 października 2019 13:27

Dziękujemy za zgłoszenia, pracujemy nad tym.
PatrykL
Posty: 8
Rejestracja: czw, 31 października 2019 16:15
Lokalizacja: RESET2 Oprogramowanie sp. z o.o. sp.k.
Kontakt:

Re: R2Płatnik 10 - błędy

Post autor: PatrykL » pn, 04 listopada 2019 10:12

Dzień dobry,

Szanowni Państwo, przekazaliśmy sugestie do działu programistów.

Ad.1 Wywoływanie bibliotek w programie - przekazaliśmy do działu rozwoju informacje na temat braku tej opcji w wersji 10.xx. Na ten moment możemy posłużyć się skrótem klawiszowym CTRL + ENTER aby wywołać okno biblioteki np. w US. Przekażemy tutaj odpowiedź w temacie.
Natomiast pozostałe okna w programie takie jak np. stanowiska, mają przy liście rozwijanej 3 kropki, jest to właśnie przycisk do wywołania biblioteki (załącznik).

Ad. 2 Pasek przewijania - W wersji 10.xx nie widzę tego problemu pomimo sporej ilości list płac w oknie mam możliwość przewijania (załącznik).
Proszę spróbować wykonać następujące kroki:
1. zresetować konfigurację okien w programie poprzez menu Widok -> Domyślne konfiguracje okien.
2. Zmiana interfejsu programu

Stworzenie korekty list płac możemy wykonać także bezpośrednio na danej liście poprzez kliknięcie prawego przycisku myszy na nazwie listy którą chcemy skorygować a następnie wybrać "utwórz listę korygującą/wyrównującą"

Ad. 3 Formularz skierowanie na badania - Zgłoszone do programistów.

Ad. 4 Zgubione ustawienia okna w programie. Czy problem występuje u wszystkich użytkowników programu, czy tylko u dwóch wskazanych ? Proszę spróbować uruchomić program jako administrator i stworzyć nowego użytkownika z tymi samymi uprawnieniami. Zapewniam, że nie mieliśmy wcześniej podobnych zgłoszeń na serwisie.

Ad. 5 Przełączanie między oknami lista-pozycja przy przeliczaniu list płac - W ustawieniach środowiska programu mamy dostępne opcje przyspieszające buforowanie funkcji obliczeniowych oraz wielowątkowych operacji.
Załączniki
Wywołanie biblioteki stanowisk.jpg
Wywołanie biblioteki stanowisk.jpg (91.53 KiB) Przejrzano 1180 razy
R2P pasek przewijania.jpg
R2P pasek przewijania.jpg (77.67 KiB) Przejrzano 1180 razy
PAWEŁ SMOLIS
Posty: 44
Rejestracja: pt, 19 grudnia 2014 12:52

Re: R2Płatnik 10 - błędy

Post autor: PAWEŁ SMOLIS » pt, 08 listopada 2019 19:09

WITAM, U MNIE W R10 ZLECENIA MAJĄ DODATKOWE WARUNKI I W ZAKŁADCE "SZCZEGÓŁY" W OKNIE "SZCZEGÓLNE WARUNKI WYNAGRODZENIA" WYBIERAJĄC ZAPISANE DANE POJAWIAJĄ SIĘ CHIŃSKIE LITERY
" 婃十倠䅒奃丠䕉䴠꽏⁅剐䕚剋䍏奚⃆䥍卅쩉婃䥎⁅㐳䜠䑏䥚⹎਍⁏婃十䕉䤠䴠䕉半啃圠䭙乏坙乁䅉娠䕌䕃䥎⁁䕄奃啄䕊娠䕌䕃䥎䉏佉䍒⹁਍䱚䍅久佉䥂剏䅃传垌䅉䍄䅚‬䖯倠协䅉䅄圠꽁䕎䈠䑁乁䅉䰠䭅剁䭓䕉传䅒⁚剐䕚婓佋䕌䥎⁅⁚䅚剋卅⁕䕂做䕉婃텅呓䅗䤠䠠䝉䕉奎倠䅒奃‬佄啐婓婃䩁䎥⁅佇䐠⁏套佋奎䅗䥎⁁婃乙低䎌⁉䱚䍅乏䍙⹈ "
PatrykL
Posty: 8
Rejestracja: czw, 31 października 2019 16:15
Lokalizacja: RESET2 Oprogramowanie sp. z o.o. sp.k.
Kontakt:

Re: R2Płatnik 10 - błędy

Post autor: PatrykL » wt, 12 listopada 2019 9:08

Witam, proszę o kontakt z serwisem, przekażemy telefonicznie instrukcję jak powrócić do prawidłowego stanu.
Andrzej
Posty: 91
Rejestracja: czw, 21 kwietnia 2005 9:42

Re: R2Płatnik 10 - błędy

Post autor: Andrzej » śr, 13 listopada 2019 10:27

PatrykL pisze:
wt, 12 listopada 2019 9:08
Witam, proszę o kontakt z serwisem, przekażemy telefonicznie instrukcję jak powrócić do prawidłowego stanu.
Proszę podać tutaj nie mam czasu wisieć na tel i czekać na połączenie. U mnie też wyszły chińskie krzaki w Umowie Zleceniu.
Awatar użytkownika
TomekK
 
Posty: 218
Rejestracja: pt, 01 kwietnia 2005 9:45
Lokalizacja: RESET2 Oprogramowanie sp. z o.o. sp.k.
Kontakt:

Re: R2Płatnik 10 - błędy

Post autor: TomekK » czw, 14 listopada 2019 8:51

autor: PatrykL » wt lis 12, 2019 8:08 am
Witam, proszę o kontakt z serwisem, przekażemy telefonicznie instrukcję jak powrócić do prawidłowego stanu.
Problem ten został rozwiązany poprawce dostępnej wersji "Diagnostycznej ", Menu Ustawienia-->Środowisko--> Zaawansowane--> Włącz tryb diagnostyczny, następnie przejdź do Zbiory--> Narzędzia--. Aktualizacja programu i postępuj z z instrukcjami które wyświetlą się na ekranie.
Biznesplus
Posty: 21
Rejestracja: czw, 28 stycznia 2016 14:29
Lokalizacja: Zielonki k.Krakowa

Re: R2Płatnik 10 - błędy

Post autor: Biznesplus » pt, 06 grudnia 2019 14:27

PatrykL pisze:
pn, 04 listopada 2019 10:12
Ad. 4 Zgubione ustawienia okna w programie. Czy problem występuje u wszystkich użytkowników programu, czy tylko u dwóch wskazanych ? Proszę spróbować uruchomić program jako administrator i stworzyć nowego użytkownika z tymi samymi uprawnieniami. Zapewniam, że nie mieliśmy wcześniej podobnych zgłoszeń na serwisie.
- Zagubione ustawienia występują na wszystkich komputerach w naszej firmie ( Windows7 ) i wszystkich użytkownikach /(nawet na stworzonym nowym użytkowniku jak Państwo wyżej sugerowaliście ) oraz na wersji diagnostycznej.
- W drugiej firmie ( Windows 10)
- u zaprzyjaźnionej księgowej

We wszystkich w/wym przypadkach było przejście z Wersji 3 na 10-tkę R2 Płatnika.
Naprawdę dziwię się ze nikt Państwu tego wcześniej nie zgłaszał bo problem jest irytujący zwłaszcza jak w biurze rachunkowym robi się dużą ilość list płac.
berkel71
Posty: 27
Rejestracja: ndz, 17 lutego 2008 21:53

Re: R2Płatnik 10 - błędy

Post autor: berkel71 » sob, 07 grudnia 2019 16:42

Kolejna irytująca zmiana w wersji 10 w stosunku do poprzedniej:
przy wprowadzaniu danych do np. karty zasiłkowej, urlopowej czy miesięcznej karty pracy, a także każdej innej dostępnej, przechodząc do kolejnego pracownika karta się zamyka automatycznie i trzeba ją ręcznie ponownie otworzyć - to zdecydowane pogorszenie wygody obsługi programu,
prawdę mówiąc trudno mi znaleźć miejsca, w których wersja 10 jest lepsza od poprzednika, zaczynając na wyglądzie ikon, o których już ktoś pisał, poprzez funkcjonalność i wygodę używania a na licznych błędach kończąc - żałuję przejścia i wyrzuconych pieniędzy
PatrykL
Posty: 8
Rejestracja: czw, 31 października 2019 16:15
Lokalizacja: RESET2 Oprogramowanie sp. z o.o. sp.k.
Kontakt:

Re: R2Płatnik 10 - błędy

Post autor: PatrykL » pn, 09 grudnia 2019 14:10

@berkel71 Proszę nie przekazywać fałszywych informacji na temat działania systemu R2Płatnik 10. Funkcjonalność przełączania się pomiędzy pracownikami z otwartą kartą zasiłkową/urlopową/miesięczną została zachowana (może u Państwa okno "chowa" się pod inne), ponadto możemy jednocześnie uruchomić kartę urlopową, zasiłkową, msc jednocześnie przy zaznaczeniu w ustawieniach środowiska interfejsu "włącz pokazywanie kilku okien jednocześnie".

@Biznesplus nie jest to prawidłowe funkcjonowanie programu (sekcja ustawień okna jest zapamiętywania w jednej z tabel baz danych) - błąd może wynikać z wady w Państwa bazie danych. W celu oceny usterki proszę o kontakt z serwisem.
Biznesplus
Posty: 21
Rejestracja: czw, 28 stycznia 2016 14:29
Lokalizacja: Zielonki k.Krakowa

Re: R2Płatnik 10 - błędy

Post autor: Biznesplus » śr, 11 grudnia 2019 9:04

PatrykL pisze:
pn, 09 grudnia 2019 14:10
@Biznesplus nie jest to prawidłowe funkcjonowanie programu (sekcja ustawień okna jest zapamiętywania w jednej z tabel baz danych) - błąd może wynikać z wady w Państwa bazie danych. W celu oceny usterki proszę o kontakt z serwisem.
Temat już nieaktualny.

Rozwiązanie okazało się proste: Założenie nowej bazy i wczytanie danych zarchiwizowanych. Problem w nowej bazie się nie pojawia.
ODPOWIEDZ