Przeniesienie firmy do archiwum

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2fk, R2księga, R2środki, R2środkiPRO i R2środkiSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.

Moderatorzy: sławek, Mariusz, Moderator

Mała
Posty: 37
Rejestracja: śr, 16 listopada 2011 13:35

Przeniesienie firmy do archiwum

Post autor: Mała » sob, 26 stycznia 2019 13:07

Jak przenieść firmę do archiwum?

Prowadzę biuro rachunkowe i mam w bazie firm w R2księga ileś firm, które zostały już zlikwidowane.
Mogłabym je zarchiwizować i zrobić sobie miejsce na kolejne firmy ale nie wiem jak mam to zrobić.
Po za tym niepotrzebnie wyświetlają mi się na liście firm, firmy, których już nie ma.

Proszę o pomoc w tym temacie.
Awatar użytkownika
JSz
 
Posty: 52
Rejestracja: śr, 31 maja 2017 14:13
Lokalizacja: RESET2 Oprogramowanie sp. z o.o. sp.k.
Kontakt:

Post autor: JSz » pn, 28 stycznia 2019 11:53

Witam,

proponuje zrobić najpierw pełne archiwum tego, co jest już w programie. Potem zalogować się na nieaktywne firmy i pootwierać wszystkie deklaracje. Wykonanie tych czynności, pomoże nam w usunięciu tych danych z listy firm.

Ewentualnie możliwe jest ograniczenie widoczności listy firm. Wtedy wchodzimy w Zbiory->Wybór firmy, przechodzimy na zakładkę 'Pozycja' nieaktywnej firmy i odznaczamy na dole parametr 'Aktywna'. Później wracamy na zakładkę 'Lista' i klikamy na ikonkę 'Właściwości'. Sprawdzamy, czy mamy zaznaczony parametr 'Tylko aktywne firmy'.
Mała
Posty: 37
Rejestracja: śr, 16 listopada 2011 13:35

Post autor: Mała » pn, 28 stycznia 2019 11:58

OK, spróbuję to zrobić.
Dziękuję.
lamperd
Posty: 1
Rejestracja: sob, 02 lutego 2019 13:58
Kontakt:

Post autor: lamperd » sob, 02 lutego 2019 13:58

fajnie że rozpaczęte taki temat :) dzieuje za podpowiedz
Biznesplus
Posty: 15
Rejestracja: czw, 28 stycznia 2016 15:29
Lokalizacja: Zielonki k.Krakowa

To ja podpowiem jak my sobie radzimy...

Post autor: Biznesplus » wt, 05 lutego 2019 15:21

To ja może podpowiem jak u nas w biurze sobie radzimy. Zwykle taką operację robimy po zamknięciu roku we wszystkich firmach.

1) Robię kopię archiwizacyjną wszystkich firm

2) Tworzę nową bazę nazwywając ją np "Baza2019 "

3) Do nowej bazy wczytuję (opcja odtwarzania danych) tylko te firmy które pozostają w obsłudze biura na bieżący rok.

4) W pozostałych firmach nazwę zmieniam sobie np na "pusta" i ukrywam na liście firm ( odznaczam ptaszek "aktywna" ).

Jak przychodzi nowa firma do obsługi to można wykorzystać którąś z "pustych" baz, zmieniajac dane firmy i aktywując ją.

Jak jest potrzeba wrócić z jakiegoś powodu do starej firmy bo np trzeba coś sprawdzić to wystarczy na chwile przełączyć sie na "starszą" bazę :)
Awatar użytkownika
Elzbam
 
Posty: 122
Rejestracja: pn, 15 lipca 2013 11:17
Lokalizacja: RESET2 Sp. z o.o.
Kontakt:

Post autor: Elzbam » śr, 06 lutego 2019 10:25

Przez to pozostają w bazie informacje o właścicielach, które mogą potencjalnie skutkować błędami w bazie danych.
Igorkajetan
Posty: 1
Rejestracja: czw, 25 kwietnia 2019 16:53
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: To ja podpowiem jak my sobie radzimy...

Post autor: Igorkajetan » czw, 25 kwietnia 2019 16:56

Biznesplus pisze:To ja może podpowiem jak u nas w biurze sobie radzimy. Zwykle taką operację robimy po zamknięciu roku we wszystkich firmach.

1) Robię kopię archiwizacyjną wszystkich firm

2) Tworzę nową bazę nazwywając ją np "Baza2019 "

3) Do nowej bazy wczytuję (opcja odtwarzania danych) tylko te firmy które pozostają w obsłudze biura na bieżący rok.

4) W pozostałych firmach nazwę zmieniam sobie np na "pusta" i ukrywam na liście firm ( odznaczam ptaszek "aktywna" ).

Jak przychodzi nowa firma do obsługi to można wykorzystać którąś z "pustych" baz, zmieniajac dane firmy i aktywując ją.

Jak jest potrzeba wrócić z jakiegoś powodu do starej firmy bo np trzeba coś sprawdzić to wystarczy na chwile przełączyć sie na "starszą" bazę :)
U mnie robimy tak samo i działa więc warto spróbować :)
ODPOWIEDZ