[R2fk] okno dekretacji - sugestia

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2fk, R2księga, R2środki, R2środkiPRO i R2środkiSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.

Moderatorzy: sławek, Mariusz, Moderator

cris.friday
Posty: 11
Rejestracja: ndz, 30 września 2018 12:50

[R2fk] okno dekretacji - sugestia

Post autor: cris.friday » czw, 13 czerwca 2019 17:31

Witam,

jako użytkownik Państwa oprogramowania i do księgowości uproszczonej i do pełnej mam małą sugestię do przemyślenia odnośnie programu R2fk.

Przy okazji nadmienię, że korzysta się z Państwa systemów finansowo-księgowych na prawdę bardzo przyjemnie i większość rozwiązań dostępnych w programach jest na prawdę bardzo dobrze przemyślanych. Wielki plus za to.

Wracając do tematu, czy istnieje możliwość wprowadzenia w oknie dekretacji dokumentów w księdze handlowej innego zachowania kursora niż dotychczas? Opisuję sytuację: dodając nowy zapis w księdze handlowej po wybraniu konkretnego rodzaju wpisu (chodzi mi tu głównie o faktury zakupu i sprzedaży) po otworzeniu się okna do wprowadzenia danych kursor automatycznie ustawia się w polu "rejestr". Czy istniałaby możliwość wprowadzenia dodatkowej opcji (np. w oknie Ustawienia>Konfiguracja) aby kursor ustawiał się w polu "numer dowodu"?

Dlaczego taka sugestia? Dekretując większą liczbę dokumentów korzystając z opcji "kontynuowania wpisu po zatwierdzeniu" w 99% przypadków wprowadzane dokumenty dotyczą jednego rejestru i bardzo często w dużej ilości jednego rodzaju wpisu. Nie korzysta się więc za każdym razem ze zmiany rejestru na inny oraz z wprowadzania numeru dekretu, którego raczej pozostawia się do nadania programowi. Myślę, że bardzo usprawniłoby to pracę przy wprowadzaniu dokumentów. Nie byłoby konieczności przeskakiwania w początkowej fazie wprowadzania faktur tabulatorem tylko od razu rozpoczynałoby się wprowadzanie dokumentu od numeru jak ma to miejsce np. w r2księga.
Greg81
Posty: 3
Rejestracja: wt, 03 kwietnia 2018 13:58

Post autor: Greg81 » czw, 13 czerwca 2019 20:03

Można w oknie Księga handlowa wejść we Właściwości (F4). Następnie w Filtr wybrać rejestr w którym chcemy księgować. W ten sposób w oknie Księga handlowa będą tylko dokumenty z konkretnego rejestru i przy księgowaniu nowego dokumentu kursor ustawi się od razu na numerze dowodu.
cris.friday
Posty: 11
Rejestracja: ndz, 30 września 2018 12:50

Post autor: cris.friday » pt, 21 czerwca 2019 7:11

dzięki. Rozwiązanie jest w pełni satysfakcjonujące. :D
ODPOWIEDZ